Choć gofry robię od lat, wciąż jeszcze znajduję coś, co można by w nich poprawić.

Ostatnio dostałam przepis od cioci, która jest moim kulinarnym guru, więc pomyślałam, że musi się udać.

I rzeczywiście – jeśli lubicie lekkie, chrupiące gofry, które pachną latem, wakacjami, labą i urlopem w nadmorskim kurorcie, to koniecznie wypróbujcie. 😉

Na początek jednak kilka spraw, które niektórym mogą wydać się oczywiste, ale przecież innym – nie. 😉

Zanim wlejemy pierwszą porcję ciasta na gofry na płytkę gofrownicy, trzeba się upewnić, że jest naprawdę dobrze nagrzana. W przeciwnym wypadku ciasto przywrze, a my będziemy mieć robotę z jego wyczyszczeniem, więc lepiej uzbroić się w cierpliwość.

A jeśli jednak pierwszy gofr nie wyjdzie, to uznajmy go za model testowy i nie ma się co przejmować. 😉

Składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta na gofry:

  • 2 szklanki pszennej mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Sposób przyrządzenia:

Białka rozdzielamy od żółtek. Żółtka wraz z pozostałymi składnikami ubijamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając je szpatułką.

Pieczemy gofry do uzyskania złotego koloru i podajemy z bitą śmietaną, owocami, startą czekoladą.

Dajcie znać, jak się udało. 🙂

Przepis na ciasto na gofry

Przepis na ciasto na gofry

 

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *