Żeby było jasne – uwielbiam te nowoczesne, lekkie torty. 😉

Owocowe, jogurtowe, bez tłustych dodatków.

Takie, którymi można się delektować bez (większych) wyrzutów sumienia. 😉

Czasami jednak tęsknię za takim tradycyjnym słodkim, ciężkim tortem.

Takim, jaki pamiętam z dzieciństwa.

Takim, który pojawiał się na wszelkich możliwych przyjęciach – komuniach, chrzcinach i weselach.

I dziś chcę Wam przedstawić przepis na krem cytrynowy, który w połączeniu z nasączonym sokiem cytrynowym biszkoptem podbije Wasze serca i podniebienia, jeśli podzielacie moją tęsknotę. 😉

Potrzebne składniki:

  • 700 ml mleka,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 2 kostki masła,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • Aromat cytrynowy

Wykonanie:

Zagotować mleko z budyniem.

Wystudzić (najlepiej nawet przygotować budyń dzień wcześniej).

Masło utrzeć z cukrem na biały, puszysty krem.

Stopniowo dodawać budyń i nadal ucierać.

Gdy masa będzie już gładka i puszysta, dodawać po trochu sok z cytryny, aromat i spirytus.

Krem świetnie będzie się nadawał do przełożenia biszkoptu, na którego przepis znajdziecie u mnie bez trudu. 🙂

Przepis na krem cytrynowy do tortów

Przepis na krem cytrynowy do tortów

 

 

 

Kategorie: Kremy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *