Ksylitol to doskonała alternatywa dla cukru.

Jest tak samo słodki, a zawiera aż o 40% mniej kalorii!

Dodatkowo, jego indeks glikemiczny IG jest czternastokrotnie niższy niż indeks sacharozy, dlatego polecany jest nawet osobom cierpiącym na cukrzycę.

A to jeszcze nie koniec zalet ksylitolu! Zobaczcie tylko ten tekst o właściwości ksylitolu https://wblaszaku.pl/cukier-brzozowy-ksylitol/ to zrozumiecie co mam na myśli.

Wykazuje działanie bakteriobójcze, dlatego chętnie wykorzystuje się go do produkcji gum do żucia, płynów i past do zębów. Dodatkowo, wspiera wchłanianie wapnia i w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru nie sprzyja rozwojowi drożdżaków i grzybów.

Czy wobec tego ksylitol ma same zalety?

Ksylitol nie różni się wyglądem ani smakiem od zwykłego cukru

Ksylitol nie różni się wyglądem ani smakiem od zwykłego cukru

Jak można się domyślić, nie do końca.

U niektórych osób ksylitol może wywoływać wzdęcia lub biegunkę. Dlatego też zaleca się powolne wprowadzanie go do diety. Producenci podają też na opakowaniu największą dzienną dawkę, jakiej nie należy przekraczać.

Z punktu widzenia łasuchów ksylitol ma jeszcze jedną wadę.

Choć nic nie stoi na przeszkodzie, by stosować go do wyrobu słodyczy, to jednak trzeba pamiętać, że nie nadaje się do wypieków!

 

Kategorie: Zastępniki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *