W końcu po latach znalazłam swój biszkopt idealny. 😉

Łatwy w wykonaniu. Wychodzi równiutki. W dodatku, nie dodajemy do niego proszku do pieczenia.

No marzenie. 😉

Dlatego postanowiłam się dziś podzielić tym przepisem.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia

Przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po jednej łyżce cukier, wciąż ubijając. Następnie dorzucamy po jednym żółtku. Odstawiamy mikser. Dodajemy przesiane mąki i delikatnie, łopatką lub rózgą kuchenną mieszamy naszą masę. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 30 – 40 minut na 180 stopni.

Taki biszkopt może stanowić bazę do wszelkich tortów!

PS W awaryjnych sytuacjach robiłam ten biszkopt z:

a. mąką chlebową zamiast pszennej,

b. budyniem zamiast mąki ziemniaczanej i na pewno było go mniej niż 1/4 szklanki.

Za każdym razem biszkopt i tak wyszedł idealny. 😉

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *