Istnieją dwa sposoby na uzyskanie lukru do dekoracji ciast i ciasteczek.

Oto pierwszy z nich.

Składniki:

  • 1 białko jaja
  • 1 duża szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Ubijamy mikserem na najwolniejszym biegu białko z cukrem pudrem do momentu, gdy masa stanie się śnieżnobiała i gęsta.

I drugi:

Składniki:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • gorąca woda

Wykonanie:

Do cukru pudru dodajemy wody po troszeczku i mieszamy aż do uzyskania wymaganej gęstości.

Jednak istnieją chwile w kuchni kucharki i kucharza, gdy biały lukier nie wystarcza. 😉

Oto kilka niezawodnych barwników do lukru:

  • Różowy i czerwony lukier uzyskamy, dodając do  niego soku z aronii, wiśni, jagód lub buraka,
  • Żółty lukier powstanie po dodaniu soku z cytryny lub kurkumy,
  • Pomarańczowego koloru nada lukrowi sok z marchwi, a
  • Zielonego – zmiksowane liście mięty lub szpinak.

Smacznego i miłego dekorowania. 🙂

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *